Radboudumc voegt een hightech gebouw toe aan de campus 

Radboudumc voegt een hightech gebouw toe aan de campus 

Het Radboudumc kent een aantal specialisaties waar het zich internationaal mee onderscheidt, waaronder de behandeling van infectieziekten. Hiervoor is door EGM een afzonderlijk zorggebouw ontworpen, waarin zich de High Level Isolation Unit (HLIU) bevindt.

“We zijn de eerste in Nederland die de langdurige verpleging als afdeling uit het ziekenhuis hebben getrokken en het apart hebben neergezet in een speciaal daarvoor ontwikkeld hightech gebouw.” - Guido Hendricks, adviseur medische technologie Radboudumc

Herkenbare plekken met huiselijke sfeer

Het gebouw, dat zich aan de zuidoostelijke hoek van de Radboudumc-campus bevindt, bestaat uit twee L-vormige vleugels die ten opzichte van elkaar geroteerd zijn. Hiertussen bevinden zich dagverblijven voor de gesloten en open unit en de besloten patio, die dienst doet als buitenruimte voor de gesloten unit. De zuidoostelijke vleugel sluit aan op de stedelijk context van de Erasmuslaan. Deze vleugel omvat de kantoor- en personeelsvoorzieningen, de logistieke ruimten, en in het zuidwestelijke deel de VHK unit (Virologische Hemorragische Koortsen), waarin zich de twee IC-kamers bevinden. De noordwestelijke vleugel omvat de overige patiëntenkamers, waaronder de open afdeling, die toegang biedt tot een woonkamer en de eigen tuin, waar herstellende patiënten een aangename thuisbasis vinden. Geïnspireerd op de diversiteit van de herkomst van patiënten en bezoekers, is het interieur kleurrijk, intiem en toch rustgevend. Zo voelen zij, binnen de context van een zorgintensieve omgeving, een warm welkom in een huiselijke sfeer.

Duurzaam en toekomstbestendig

In het ontwerp van het Infectieziekengebouw is rekening gehouden met een eventuele capaciteitsuitbreiding. Tevens is in het ontwerp een hoge mate van duurzaamheid toegepast. Door de compacte vorm is het energieverbruik zeer laag en daarbij is het gebouw aangesloten op de WKO-installatie van het Radboudumc. Materialen zijn gekozen op basis van de ‘cradle-to-cradle’-eigenschappen, waarin een volledige herbruikbaarheid en een lage milieubelasting zijn gecombineerd.

Esthetisch functioneel voor hoger welzijn

Voor de materialisering van het gebouw is gekozen voor een lichtbeige metselwerk waarin reliëf is aangebracht. Het is een hommage aan de op de campus vanouds prominent aanwezige Bossche School, met de herkenbare handtekening die EGM voor het Radboudumc heeft ontwikkeld.

Met duidelijke penanten en vooruitspringende kartelwerkbanden is er rust en eenheid gecreëerd in het gevelbeeld. Het grote dakoverstek is een karakteristiek beeldbepalend element, dat tevens optimale zonwering biedt. De open/dichtverhouding van de gevel en oriëntatie van het gebouw zijn geoptimaliseerd voor zowel een goede daglichttoetreding als beleving van de therapietuin. Het welzijn van patiënten en de mensen die er werken wordt hierdoor optimaal ondersteund.

Duurzaam gebruik

De HLIU past bij de leidende rol die het Radboudumc heeft op het gebied van de paraatheid bij en de respons op infectie-uitbraken. Het gebouw is nu en in de toekomst ook zeer geschikt om zorgprofessionals te trainen in veiligheidsprocedures rondom isolatieverpleging van zeer besmettelijke patiënten. Artsen, verpleegkundigen en deskundigen infectiepreventie leren tijdens een interdisciplinaire real-life scenariotraining hoe ze het beste kunnen samenwerken tijdens deze unieke en zware omstandigheden.

Delen:

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven