Efficiënt en toekomstbestendig ontwerp voor het Tergooi MC
Het ontwerpen van een efficiënt en toekomstbestendig nieuwbouwproject is geen simpele taak. RoyalHaskoningDHV ging deze uitdaging aan met Tergooi MC.
De ambitie van het Tergooi MC is om alle zorgfuncties bij elkaar te brengen op één locatie, dat efficiënt is ingericht en mee kan bewegen met toekomstige veranderingen in het zorglandschap.
Het project
Voor het nieuwe Tergooi MC is een hoofdgebouw en een apart gebouw voor met name poliklinische zorg (Tergooi MC Clinics) gerealiseerd. Twee vleugels van het bestaande gebouw worden compleet gerenoveerd en verduurzaamd. Royal HaskoningDHV is gevraagd om de constructies voor de nieuwe gebouwen te ontwerpen. Door het inbrengen van kennis en expertise op het gebied van onder andere installaties, akoestiek & bouwfysica en brandveiligheid, hebben ze een integraal ontwerp gemaakt voor het nieuwe ziekenhuis.
Daarnaast heeft RoyalHaskoningDHV de uitvoering begeleid, onder andere door Tergooi MC installatietechnisch te vertegenwoordigen richting de aannemer. Voor de renovatie zijn ook de installaties ontworpen. Een Technisch Projectleider Medische Techniek heeft Tergooi MC kunnen ondersteunen bij de inkoopprocessen voor (een deel van) de nieuwe medische en facilitaire techniek.
De oplossing
Het hoofdgebouw bestaat uit vier bouwdelen die met een centrale gang aan elkaar zijn verbonden. Daarnaast zijn er nieuwe gebouwen met functies als een parkeergarage, een kliniek (voor specialistische poliklinische en dagbehandeling zorg) en een ambulancepost. De te renoveren vleugels van het bestaande gebouw bieden plek voor ondersteunende functies en laboratoria. Het nieuwe ziekenhuisgebouw is circa 70.000 vierkante meter. Dat is ruim 25% minder vloeroppervlak dan de oude locaties bij elkaar. Door de inrichting zo efficiënt mogelijk te maken kan het ziekenhuis met minder vierkante meters af.
De constructies van de gebouwen zijn flexibel ontworpen zodat ze makkelijk aanpasbaar zijn in de toekomst. Zo kunnen afdelingen met minimale verbouwing wisselen of kunnen er afdelingen worden toegevoegd. Een van de randvoorwaarden voor dit project was dat de groene omgeving van het ziekenhuis, het bos Monnikenberg, zoveel mogelijk behouden moest blijven. Tergooi MC plant zelf voor elke gekapte boom een nieuwe boom terug.
In mei 2023 is het nieuwe ziekenhuis in gebruik genomen. De locatie in Blaricum en het oude ziekenhuis in Hilversum zullen sluiten. Benieuwd naar het hele project? Lees hier het volledige verslag van RoyalHaskoningDHV.
Lees verder
Een passend werkomgevingsconcept voor het Sophia Kinderziekenhuis
dinsdag 22 augustus
Sinds de zomer van 2022 heeft Aestate het Sofia Kinderziekenhuis (SKZ) ondersteund bij het opstellen van een passend werkomgevingsconcept ...
Hoe betrek je medewerkers bij verduurzaming?
maandag 12 juni
Waar de ene Overijsselse zorgorganisatie al resultaten heeft geboekt op het gebied van verduurzaming, is het andere greenteam ...