Hoe wordt Ikazia Ziekenhuis CO2-neutraal?

Hoe wordt Ikazia Ziekenhuis CO2-neutraal?

Ziekenhuizen hebben een hoog energieverbruik. Als het dak niet geschikt is voor de opwekking van duurzame energie, betekent dat niet dat je geen gebruik kunt maken van groene stroom. Met decentrale opwekking is er veel mogelijk. Dat zien we ook bij distributiecentrum Panattoni Park Heerlen, die lokale huurder JD sport én externe organisatie Ikazia Ziekenhuis te Rotterdam voorziet van duurzame energie. 

Niet alleen JD Sports en Izakia Ziekenhuis maken straks gebruik van de duurzaam opgewekte energie: zo’n 2.000 omwonenden én het bedrijf Froster uit Waalwijk hebben profijt. Dankzij de opwekking op het dak van het distributiecentrum van Panattoni, dat BREEAM-NL Very Good is gecertificeerd, zijn diverse locaties voorzien van de energie.

Izakia Ziekenhuis wil naar 100% groene stroom en gebruikt daardoor niet alleen de zonne-energie van het dak van Panattoni Park Heerlen: ook is er een overeenkomst met Euro-Rijn uit Rotterdam. De opbrengst van beide ‘leveranciers’ is samen goed voor ruim 30% van het totale elektriciteitsverbruik, waarbij de overige 70% afkomstig is van windmolens. Aanjager duurzaamheid Matthijs de Vroed van Izakia: “Alle ziekenhuizen hebben een hoog energieverbruik. Denk niet alleen aan verlichting en verwarming, maar vooral aan luchtbehandelingsinstallaties, pompen en onderzoeksapparatuur.”

Samenwerkingspartners

Volgens Matthijs is het niet mogelijk om de energie via het eigen dak op te wekken. “Daarom is de combinatie van wind- en zonne-energie, opgewekt op andere locaties, de perfecte oplossing om toch op 100% groene energie te functioneren.” De samenwerkende partijen bij deze overeenkomst zijn: Het ziekenhuis Ikazia, Sunrock als projectontwikkelaar van de zonnedak projecten, Euro-Rijn Group en Panattoni als logistiek vastgoed ontwikkelaar wiens daken worden gebruikt voor de opwek van de energie, Eneco als tussenpartij voor de levering en Intrakoop voor de procesbegeleiding.

Lokaal opgewekte groene stroom

De behoefte aan decentraal opgewekte groene stroom groeit. Dat ziet ook algemeen directeur Jeroen Gerritsen van Panattoni: “De beschikbare ruimte voor duurzame energieprojecten is beperkt. Onze huidige en toekomstige ontwikkelingen bieden ongeveer 750.000 vierkante meter ruimte voor zonnedaken, waarmee we tienduizenden huishoudens van lokaal opgewekte groene stroom kunnen voorzien.” Door netcongestie is de teruglevering van duurzame energie niet altijd mogelijk. “Dat is ook zo bij dit project in Heerlen. Zonde, want deze groene energie is hard nodig om de energietransitie te versnellen. Onze daken zijn er klaar voor!”

Vermindering CO2-uitstoot

Met de toepassing van duurzame energie wordt naar verwachting zo’n 1.449 ton minder schadelijke broeikasgassen uitgestoten door JD Sports. Group Supply Chain Director Justin Cox van JD Sports: “Het investeren in hernieuwbare energie in onze supply chain is een essentieel onderdeel van onze strategie om klimaatverandering aan te pakken en onze totale CO2 uitstoot verder te verminderen op weg naar een Net Zero-operatie.”

Delen:

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven